20 Nisan 2024 Cumartesi
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Hangi defter ne zaman tasdik edilecek

Hüseyin BOZKURT
Yazımızda; şirketlerin tutacakları defterlerin açılış ve kapanış onay tarihleri ayrıntılı olarak verilmiştir. Şirketler dışındaki tacir ve esnafların durumu başka bir yazı konusu olacaktır.

Hüseyin BOZKURT
Yeminli Mali Müşavir
huseyinbozkurt@firatymm.com

 

 

                           HANGİ DEFTER NE ZAMAN TASDİK EDİLECEK

 

                     Bilindiği üzere; yeni TTK ile tutulacak defterlerde, defterlerin kapanış tasdiklerinde ve tasdik sürelerinde değişiklikler yapıldı. Malum önümüzdeki Aralık ayı defter tasdik ayı olup, bu konuda bir hatırlatma ve bilgilendirme yapmakta fayda görüyorum. Bir çok işadamı ve muhasebe yetkilisi defterlerle ilgili karışık bilgiye sahip.

 

                     TTK’nun 64 üncü maddesi hangi defterlerin tutulacağını ve ne zaman tasdik edileceğini hüküm altına almıştır. Buna göre şirketler ticari defter olarak;

a)      Muhasebe ile ilgili
-Yevmiye Defteri,
-Kebir defteri,
-Envanter Defteri,

 

Tutmak zorundadırlar. Bu defterlerin, işe yeni başlamalarda kuruluş sırasında veya kullanmaya başlamadan önce açılış tasdiki yapılacak. İzleyen yıllarda ise hesap döneminin başladığı aydan önceki ay sonuna kadar açılış tasdiki yapılacaktır. Yeni kurulan şirketlerde kuruluş aşamasında, izleyen yıllar için ise; normal hesap dönemine göre defter tutanlarda dönem başlamadan önceki ay olan ARALIK ayında defter tasdikleri yapılacaktır.  

Öte yandan bu defterlerden sadece Yevmiye defterinin, ertesi yılın üçüncü ayının sonuna kadar kapanış tasdiki yaptırılacaktır. Bu defterler TTK na göre tutulması gereken defterlerdir. Bunun yanında VUK’na göre tutulan imalat defteri, damga vergisi defteri, amortisman defteri gibi tutmak zorunda olduğu defterleri de ARALIK ayı içinde tasdik ettireceklerdir.

b)     Muhasebe ile ilgili olmayan

-Pay Defteri,

-Yönetim Kurulu Karar Defteri,

-Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defteri

                            Tutmak zorunda olup, işe yeni başlamalarda kuruluş sırasında veya kullanmaya başlamadan önce açılış tasdiki yapılacak.  İzleyen yıllarda Pay defteri ile Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterlerinin yaprakları doluncaya kadar kullanılacak olup, herhangi bir kapanış ya da ara tasdike gerek yoktur. 01.07.2012 den geçerli olarak şirketlerde eski karar defteri iki deftere ayrılmış olup, bunlar Yönetim Kurulu Karar Defteri ve Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defteridir. Bu defterler yeni olup, henüz Bakanlıkça buna dair yönetmelik yayınlanmamış olmakla birlikte, Aralık-2012 ayı içinde eski karar defteri yerine bu iki defterin tasdik edilerek kullanılması gerektiği düşüncesindeyim. Bu defterlerin yeni baskıları piyasa sürülmüş ise bunların, değilse eski karar defterlerinden iki adet defter alıp tasdik ettirilmesinde yarar vardır. Bu defterlerden sadece Yönetim Kurulu Karar defterinin ertesi yılın Mart ayı (3 üncü ayı) sonuna kadar her yıl kapanış kaydının yapılması gerekir.

                            Tüm tasdikler o yer noterliğine yaptırılır. Kuruluş sırasında defterlerin ilk açılış tasdiki ilgili Ticaret Sicili tarafından da tasdiki yapılabilir.
                             Öte yandan, TTK’nun 562/1-c maddesi hükmü gereği yukarıda belirtilen gerekli onayları yaptırmayanlar,  4.000 Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır.

Bu Haber 210600 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
''ÖZLEMEK''
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
TOPLARA DİKKAT !...
CARİ HESAP
AFFETMEK
KEŞKE
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.