7 Mayis 2024 Salı
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Sözleşme ve Önemi

Hüseyin BOZKURT
Sözleşme; yalın şekliyle bir konuda birden fazla kişinin karşılıklı sözler vererek kişinin hak sahibi olduğu ya da taahhütlerde bulunduğu anlaşmadır.

Hüseyin BOZKURT

Yeminli Mali Müşavir

huseyinbozkurt@firatymm.com

 

SÖZLEŞME VE ÖNEMİ

 

   Sözleşme; yalın şekliyle bir konuda birden fazla kişinin karşılıklı sözler vererek kişinin hak sahibi olduğu ya da taahhütlerde bulunduğu anlaşmadır.

Kelime anlamı ise karşılıklı sözler vermek olarak tanımlanabilir.

Sözleşme aynı zamanda bir plandır. O konuda verilen sözlerin; ne zaman, nasıl, nerede, ne kadar yerine getirebileceğini içerir. Dolayısıyla kişi o işin yapılış planını yapmış olur.

Öte yandan sözleşme, bir işin hukuki sürecini başlatmaya da yarar. Bir anlaşmazlık durumunda sözleşmemiz varsa yapacağımız hukuki takipleri de biliyoruz demektir. Dolayısıyla hukuki süreci başlatmanıza olanak verir. Sözleşme yok ise; hukuki süreç başlatmak zorlaşır. Duruma göre imkânsızlaşır.

Sözleşme, çatışmaların çıkmasını önler veya azaltır. Zira taraflar yapmaları gerekenler ile ne istediklerini bilirler. Bunların sınırları sözleşme ile çizilmiştir.

Sözleşme, bazen ödeme planımızı, bazen iş planımızı, bazen hayatımızı planlamayı ve plana göre yürütmememizi sağlar.

Hayatımızın her alanında sözleşme yapmak mümkündür ve gereklidir. Sözleşme genellikle yazılı olur. Sözlü de olabilir ancak yazılı yapılması gerekir.  “Akıl defter değil” atasözümüzü anımsarsak, sözlü şeyler kısa bir süre sonra unutulacağından uygulanması zordur.  Bazen taraflardan biri sözlerini unutur ya da unutmak isterse çatışmayı daha çok artırır. Çözüm yerine soruna sebep olur.

Sözleşme; açık, sade, tarafların o konudaki istek ve beklentilerini karşılayacak nitelikte olmalıdır. Bir konuda yapılacak işlerle ilgili nasıl, ne zaman, ne kadar, kim tarafından, hangi şartlarda, ne olarak nerede vb. soruların yanıtını içermelidir. Şahitlere imzalatılması sözleşmeyi güçlendirir. Ama zorunlu değildir.

Sözleşme gelişmiş toplumlarda ekmek su kadar gerekli hale gelmiştir. Globalleşen dünyada, her konuda artık sözleşmesiz iş yapmaktan söz edilemez. Sözleşme sadece karşıyı kontrol etmek ve ondan isteklerimizi yaptırmak için değil, bizim de edimlerimizi bilmemiz ve kendimizi de kontrol etmemizi sağlar. Sözleşme istemek, güvenmemek anlamına gelmez aksine karşıya güven verir.

Sonuç olarak; evlenmeden satışa, kiralamalardan çeşitli taahhütlere ve hayatın her alanında ileride sorun çıkmaması, çıkacak sorunların kolay çözülmesi zaman, para ve diğer kaynak israfını önlemek gibi faydalar sağlayan sözleşme, her alanda yapılmalıdır. Batı toplumları, sözleşmesiz adım bile atmıyorlar. Feodal toplumdan sanayi toplumuna geçişimiz ile bizim de ülke olarak sözleşmesiz bir hayat düşünmememiz gerekli hale gelmiştir.

Sözleşme, çok geniş bir konu olup, “ticari hayata yansımalarını ve sözleşme yönetimi nasıl olmalı” konularını gelecek yazılarımızda yazacağız. Çok çarpıcı örnekler vereceğiz. Her işletmenin, sözleşme yönetimi konusunda bilgi sahibi olması, bir sözleşme kültürü oluşturması ve bu konuda danışmanlık almasında fayda vardır. İşletmenin uzun süre yaşaması bile iyi bir ana sözleşme ile mümkündür. Haftaya bol sözleşmelerle başlamanız dileğiyle…

Kaynak: 12.06.2006 tarihli Gaziantep PUSULA gazetesinden alınmıştır. 

Bu Haber 210608 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
YENİ TTK'da CEZALAR
Şirket yöneticilerine maaş
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
''ÖZLEMEK''
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
CARİ HESAP
AFFETMEK
DOSTLUK
TOPLARA DİKKAT !...
KEŞKE
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.