29 Mart 2024 Cuma
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Maliyetsiz Satın Alma Gücü: Nezaket

Hüseyin BOZKURT
Bazen bir kişiye hakaret olarak başlayan nezaketsizlik, bazen bir projeye veya emeğe saygı duymamak olarak da karşımıza çıkabilir.

Hüseyin BOZKURT
Yeminli Mali Müşavir
huseyinbozkurt@firatymm.com

 

                                    MALİYETSİZ SATIN ALMA GÜCÜ: NEZAKET

                  Nezaket sözcüğü, TDK sözlüğüne Arapçadan geçmiştir. Nezaket, saygılı ve ince davranma, incelik,naziklik,zarafet olarak tanımlanmıştır. Gerek özel yaşamımızda gerekse iş yaşamımızda nezaket göstermek ya da nazik davranmak daima bizi ön plana çıkarır.Ve genellikle istediğimizi almamıza yardımcı olur. Nezaketsiz davranış ise insanın kredisini tüketir ve herkesin bizden kaçmasına yol açar.

                  Nezaketsizlik, bir çok davranış şekli olarak karşımıza çıkmaktadır.

                 -Küçümsemek,
                 -Önemsememek,
                 -Kabalık, terbiyesizlik,                
                 -Kişisel saldırılar (ırkçılık,dini ayrımcılık ve küfür)                
                 -İftira.
                

                 Nezaketsizlik toplumların değer yargıları,örf ve adetleriyle de doğrudan ilgilidir. Bazı toplumlarda ayıp sayılmayan hareketler, diğer bazı toplumlarda çok nezaketsiz görülebilir.

                Bazen bir kişiye hakaret olarak başlayan nezaketsizlik, bazen bir projeye veya emeğe saygı duymamak olarak da karşımıza çıkabilir.

                 Bazı kişiler genetik olarak nezaketsizdirler. Bazıları ise bunun farkında bile değildirler. Bazen sinirli olmanın arkasına sığınırlar, bazen de huylarının. Bazıları farkına varıp özür diler. Bazıları ise pişkin davranıp normal davranış olarak kabul ederler. Sinirliler genellikle özür dilerler. Şahsi çıkarlar gündeme geldiğinde nezaketsizlikte ortaya çıkar.

                  Bazen nazik davranma da işe yaramamaktadır. Her kapıyı açar gibi görünse de bazen  ne kadar nazik davranılsa da karşısındaki nezaketten anlamaz. Bazıları kabalıktan anladığı için nezaket her zaman işe yaramayabilir ama bunlar istisnadır. Nazikçe söylediğiniz bir işi bazen yaptıramazsınız. Bunun üzerine ilk çatışma başlar. Dönüpte aynı kişiye sert çıkıp ileri geri konuştuğunda o işin yapılması sağlanabilmektedir. Tabi ki bu durum istisnadır.

                  Bir önemli nokta da sizin tek taraflı uzun süre nezaketli olmanız, size çok şey kaybettirebilir. Bu da nezaketin bedeli olsa gerek. Bu bedelin hayal kırıklığı yaratmaması için bilinçli ve farkında olarak hareket etmemiz gerekir.
            Nezaketsizlik;

  • İnsanları mutsuz yapar, sonuçta vazgeçirtebilir veya uzaklaştırabilir.
  • İnsanları öfkelendirir, sonuçta nezaketsiz yorumlar sergilenebilir.
  • İnsanlar güvenini kaybeder ve sonuçta tartışmalara çözüm getirmek zorlaşır.

Konfüçyüs ahlakın temelini,

 

          Kendini, ev halkını, milletini yönlendirme ve barışı sağlama yolunu bulma olarak açıklamıştır.

          Yine beş şeyi her şeye uygulama yeteneğini de erdem olarak tanımlamış ve mükemmel bir erdemin unsurlarını ise ağırbaşlılık, cömertlik, samimiyet, doğruluk ve nezaket olarak açıklamıştır.

           Bu unsurları ise şöyle belirtmiştir:

 

           Ağırbaşlı isen saygısızlık görmezsin

              Cömert isen her şeyi elde edersin.

           Samimi isen halk sana güvenir

           Doğru isen çok şeyi başarırsın.

           Nazik isen başkalarını hizmetinde kullanabilirsin

 

              Büyük ve üstün insan yalnız doğruluğu, küçük insan ise yalnız faydayı

düşünür” diyen Konfüçyüs iyi ahlaklı yada erdemli insanın nazik olmasını ve nezaketi elden bırakmaması gerektiğini belirtmiştir. Ve bu tanımlamalarda nezaketin başkasına etkisini, işini yaptırabilmesini ve bu günkü tabirle kapıları açabilmeyi sağladığını özellikle vurgulamıştır.

          Nezaketin duygusal boyutunu ise bakın ünlü şair Nedim nasıl dile getirmiş.

Haddeden geçmiş nezaket yal ü bal olmuş sana
Mey süzülmüş şişeden ruhsar-ı al olmuş sana

Şöyle gird olmuş Frengistan toplanmış bir yere
Sonra gelmiş kuşe-i ebruda hâl olmuş sana

Leblerin mecruh olur dendan-ı sin-i buseden
Bu hâletle la'lin öptürmek muhal olmuş sana

Yok bu şehr içre vasfeylediğin dilber Nedima
Bir peri suret görünmüş bir hayal olmuş sana

                  Diyor ki şair;


Nezaket bile yetmez hâlindeki inceliği anlatmaya,
Nezaket senin tavırlarının yanında kaba bir metal gibi kalır.
Nezaketi haddeden geçirmiş, ince bir tel haline getirmişler,
O da gelmiş sana duruş, yürüyüş, konuşuş, gülümseyiş olmuş.

Şarabı damıtmışlar, bekletmişler, süzmüşler,
Kalan saf şarabın kırmızı rengini yüzüne allık olarak sürmüşler.
Yüzünün pembeliği şarap gibi başımı döndürüyor.

Avrupa dedikleri nedir ki, onun içinde dışında ne güzellik varsa,
İnsanı cezbeden neyi varsa, senin kaşının köşesinde duran küçük benin kadardır ancak.
Bütün Avrupa toplanmış kaşının köşesinde küçük bir ben haline gelmiş.

 

Buse; öpücük kelimesinin yazılışını bilirsin, sin harfi ile yazılır. O sin harfinin dişleri vardır. O kadar ince, o kadar nahifsin ki buse kelimesinin geçtiği yerde kelimenin içindeki sin harfinin dişleri dudaklarını yaralar, bu yüzden seni görsem bile dudaklarından öpmenin imkanı değil ihtimali bile yok.  

                 Şair burada;

Kenar dilberini hayal ederek duyduğu  soyut bir güzelliği ve ruhunun derinliğinde hissettiği,özlediği güzelliği anlatıyor. Bu tür bir güzelliği görebilmek de ayrı bir özelliktir. Herkes göremez, hissedemez. Çünkü, bu hisleri kelimelerle ifade etmek kolay olmasa gerek.

Ve şair;

Ne çok işin var biliyor musun?

Daha nazik olacaksın. Yetmeyecek. Çünkü işin daha ilerisi de var.

              “Kenarın dilberi nazik olur amma nazenin olmaz.”


Diyerek bir hanım için naziklikten öte birde nazeninlik (ince yapılı,nazlı,cilveli) olduğunu vurguluyor. Ve hayalindeki dilberin nazenin olamadığını anlatıyor. Kimbilir şair nezaketin de bir asalet,eğitim,görgü ve kültür işi olduğunu vurgulamak istemiştir.


            Nezaketi bir bütün olarak düşündüğümüzde başkasına saygısızlık ve hakaret etmeyen, nazik davranan, küçümsemeyen, iftira etmeyen, saldırmayan  ve menfaati için kullanmayan bir davranış şekli olarak algılamak gerekir.

            İşte bu özelliklere sahip bir insanın, gerek iş yaşamında ve gerekse özel yaşamında nezaket kurallarına uymak kaydıyla açamayacağı kapı yoktur. Herkese kendi işini yaptırtabilir. Ondan olumlu olarak faydalanabilir. Ama bu özelliklerden bir tanesi eksik bile olsa o kişi birilerine ulaşabilse de, ona bir işi yaptırabilse de gün gelir nezaket eksikliği o yetkiyi o kişinin elinden alır. Dolaysıyla nezaketin o muhteşem satın alma gücü ortadan kalkar. Şairin dediği gibi “Daha nazik olacaksın. Yetmeyecek. Çünkü işin daha ilerisi de var.”  sadece bir an değil,nezaketin devamlılığının esas olduğunu,her şeye rağmen nazik olunması gerektiğini,ayrıca nezaketin bir asalet ve görgü işi olduğunu belirtmiş  ve nazik de olsa nazenin olmayınca her şey boşa gidebileceğini vurgulamıştır.

            Yazımı Mary Wortly Montagu’ nun  “ NEZAKETİN maliyeti yoktur ama her şeyi satın alır”  sözü ile bitirirken, her şeyi satın alacağınız maliyetsiz sermayelere sahip olmanız dileğiyle hoşça kalın.

 

Bu Haber 210529 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
Şiiri aldığım kaynakta Nabi yazdığı için gözümden kaçmış haklısınız. Ben de araştrdım ve şiirin Nedim'e ait olduğunu gördüm ve gerekli düzeltemeyi yaptım .Melis Hanım ilginize çok teşekkürler...
Yazınızı okudum ve çok beğendim. Gerçekten de nezaket hakkında söylenebilecek herşeyi söylemişsiniz. Size sonuna kadar katılıyorum... Özellikle de şiir açıklaması harikulade. Ancak affınıza sığınarak (kabalık etmek istemem) şiir, sizin de bildiğiniz gibi 18. yüzyılda yaşamış ve Divan şiirinin en büyük üç isminden biri sayılan NEDİM'e aiittir.Gözünüzden kaçmış sanırım... Teşekkürler.
Sevgili Serhat'ın yorumuna tüm yüreğimle katılıyorum. Ama gerek insanları sevme konusunda, gerekse nezaket konusunda her ikisinden de vazgeçmeyelim. Koşulsuz sunalım. Ama karşının bunu kullanmasına izin vermeyelim. Yoksa yazımda da belirttiğim üzere; sonradan hayal kırıklığı olmaması için bu durumu izlemeliyiz. En azından bu kişi bu sevgiyi,bu nezaketi haketmiyor ama ben yine de gösteriyorum dersek hayal kırıklığı olmaz. Aksi taktirde başkasına kaş yaparken kendi gözümüzü çıkarabiliriz. Aman dikkat..! Her şeyin fazlası zarar..!
"Saygıdeğer üstadımız Hüseyin bey'in bu güzel yazısına teşekkür edip kalemine sağlık diyorum,ayrıca aşağıdaki şu küçük örneğide sanki Hüseyin bey'in yazısının tamamlayıcısı olarak gördüğümden sizlere sunmak istiyorum,sevgiyle kalın." Hintli bir adam suda bata cika ilerlemeye calisan bir akrep gorur. Onu kurtarmaya karar verir ve parmagini uzatir ama akrep onu sokar. Hintli tekrar akrebi sudan kurtarmaya calisir ama akrep onu tekrar sokar. Yakinlardaki baska birisi ona, onu surekli sokmaya calisan akrebi kurtarmaya calismaktan vazgecmesini soyler. Ama Hintli adam soyle der: "Sokmak akrebin dogasinda vardir. Benim dogamda ise sevmek var. Neden sokmak akrebin dogasinda var diye kendi dogamda olan sevmekten vazgeceyim?" Sevmekten vazgecmeyin. Iyiliginizden vazgecmeyin. Etrafinizdaki insanlar sizi soksalar da…
UZUN ZAMANDIR BİRÇOĞUMUZUN HAYATIMIZDAKİ EN BÜYÜK EKSİKLİĞİ TEKRAR HATIRLATTIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM .HER BİRİMİZ BİR AYNAYIZ ASLINDA. BUNU ÇOK GÜZEL DİLE GETİRMİŞSİNİZ. NEZAKETİ BİRBİRİMİZDEN ESİRGEMEDEN YAŞAYABİLEN İNSANLAR OLALIM. KALEMİNİZE SAĞLIK.
TÜM YORUMLAR
Topam 8 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
''ÖZLEMEK''
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
CARİ HESAP
AFFETMEK
TOPLARA DİKKAT !...
DOSTLUK
KEŞKE
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.