28 Mart 2024 Perşembe
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Şirket yöneticilerine maaş

Hüseyin BOZKURT
Şirketlerin,2012 yılı başında iken ortaklar kurulu kararıyla (limited şirketlerde) yıl başından geçerli maaş uygulamasına geçmeleri menfaatlerine olacaktır. Anonim şirketlerde ise Mart ayında yapılacak genel kurullarında gerekli kararı almaları...

Hüseyin BOZKURT
Yeminli Mali Müşavir
huseyinbozkurt@firatymm.com


                  ŞİRKET YÖNETİCİLERİNE MAAŞ ÖDEME

                  Bir önceki yazımızda; yeni Türk Ticaret Kanununun (TTK)  2012 yılı içinde yürürlüğe gireceği belirtilerek, Türkiye’de yaklaşık 700.000 şirketin 10.000 civarındaki kısmı dışında kalanların, henüz kurumsal yönetimle tanışmadıkları, çoğunun Limited şirket olduğu ve yine büyük kısmının hayat standardından kaçınmak, moda ve prestij amaçlı kurulduğu, aslında çoğunun da birer şahıs işletmesinden öte olmadığı ve gerçek bir şirket kültürünün uygulanmadığı, bu nedenle TTK hükümlerine intibaklarının zor olacağı ve dikkatli olmaları gerektiği uyarısı yapılmıştı.

                 Bu yazımızda ise; gerek kurumsallaşmaya doğru bir adım olması ve gerekse TTK hükümlerine uyum açısından gerekli olan bir konuya değineceğim. Türkiye’de ve şehrimizde şirketlerin büyük kısmı aile şirketi ve şirket ailenin ya da etkin ortağın şahsi malı gibi görülerek, şirketin parası, aldığı krediler sınırsız ve sorumsuzca şirket ortakları tarafından kullanılmakta ve şirketten paralar çekilerek, “ortaklardan alacaklar hesabı” kabarık bir şekilde bilançolara yansımaktadır. Ya da hiç para çıkışı yapılmamakta, ortağın çekip yediği, şahsi servet aldığı paralar, kasa hesabında fiktif olarak birikmektedir.

                  Bu durum, şirket bilançosunun dengesini bozduğu gibi, yeni TTK ya göre ortakların şirkete borçlanmasının yasak edilmesi ve ceza hükümlerinin uygulanacak olması karşısında büyük bir sıkıntı haline gelmiştir. Öte yandan kasa da fazla para birikmesi ya da ortağa yüklü borç verilmesi inceleme elemanlarınca borç para verme olarak kabul edilip, adat hesaplanarak şirkete gelir yazılması ve ortak üzerindeki alacağı ya da kasadaki parayı daha da arttırmaktadır.

                 Ayrıca şirket hissedarlığı dışında bir işi ve geliri olmayan şirket ortaklarının, en sadesinin yıllık 50-100 bin arasında tutan ailevi geçim harcamalarının, kredi kartlarının kaynağı da ispat edilememektedir. Önümüzdeki yıllarda harcama esaslı vergi incelemeleri başladığında bunların da cevabı verilemeyecektir.

                  Yine aile şirketlerinde ortak olup da, şirkette fiilen çalışan ile çalışmayanın ayırt edilmemesi, çok çalışan ile önemli pozisyonlarda çalışanların, diğerlerinden ayırt edilmemesi de aile şirketlerinde önemli bir sorun.

                  Şirket ortaklarının en fazla anlaşmazlığa düştükleri konulardan biri de “ben çok çalışıyorum, diğerinin fazla bilgisi olmadığı gibi, benim kadar çalışmıyor ama hisselerimiz ve kâr paylarımız aynı” şeklindeki yakınmalar da şirketlerde büyük bir sorun. Ya da yıllar sonra fiilen çalışan ortak ben çalıştım kazandım, ben olmasam siz ne yapabilirdiniz gibi bir sürece de götürmektedir. Halbuki, zamanında fazla katkısı olan bunun bedelini alsa, ileri ki zamanlarda böylesi, aile şirketi ilişkilerini zayıflatacak tartışmalardan da uzaklaşılmış olur.

                  İşte bu sorunlar ve daha saymadığımız bir çok nedenle şirketlerde; özellikle şirketi yönetenler başta olmak üzere, şirket içinde çalışan ortak ve yöneticilere (Müdür, yönetim kurulu üyesi) maaş ödenmesi bir çok problemi ortadan kaldıracaktır.

                  Uygulamada; maaş ödemenin stopaj vergisi var denilerek uygulamadan vaz geçen şirketler olmaktadır. Bu yazımızda; maaş ödeme ile maaş ödememenin oluşturduğu nihai maliyetin hesabını gözler önüne sereceğiz.

                 Şirkette çalışan bir ortağa aylık 5.000 TL brüt maaş ya da huzur hakkı ödendiğini varsayarsak, yıllık 60.000 TL şirketten para çıkışı olmaktadır. Bunun için şirketin katlanacağı stopaj gelir vergisi (2012 tarifesine göre);

                  60.000 TL için ortalama yıllık  13.950 TL  stopaj ödenecektir. Şirket yöneticisine aylık 5.000 TL brüt maaş ödendiğinde, VERGİ YÜKÜ 13.950.-TL dir.

                  Eğer maaş ödemez isek, 60.000 TL kasada kalacak ya da ortaklar şirketten borç çekecektir. Bu durumda bu kasada boşta görünen paraya %17,75 oranında reeskont faizi uygulanarak gelir yazılması gerekir. Yıllık 10.650 TL gelir yazıldığında; 60.000+10.650=70.650 TL %20 oranında 14.130 TL kurumlar vergisi yükü vardır.  Ayrıca 70.650 TL den 14.130 TL kurumlar vergisi düşüldükten sonra kalan 70.650-14.130=56.520.-TL kârın dağıtılması durumunda %15 ayrıca stopaj ödenecektir. Bu durumda 56.520x0,15=8.478.-TL stopaj ödenmesi gerekmektedir. Sonuç olarak maaş olarak ödenmeyen paranın kar olarak dağıtılması sürecinde ödenmesi gereken VERGİ YÜKÜ (kurumlar ver+stopaj) 14.130+8.478=22.608 TL dir.

                 Görüldüğü gibi sadece bir ortak için maaş ödendiğinde 13.950 TL vergi yükü varken, maaş ödenmeyip sadece şirkette kalması halinde bile 14.130.-TL, şayet ileriki yıllarda kâr dağıtılması halinde nihai vergi yükü 22.608.-TL olmaktadır. Her halükarda maaş ödenmesi halinde daha az maliyet yüklenilmekte ve kurumsal yönetim anlayışına bir adım daha atarak yaklaşılacaktır. Bir çok sorun da baştan çözülmüş olacaktır. Birkaç ortaklı şirkette düşünürseniz, kasada para birikmesi, kayıt dışı çalışma, düşük karlılık oranı, ortaklar arası ücret dengesi, çalışanla çalışmayan şirket ortağının ayrı tutulması gibi bir çok konuya çözüm üretmiş olacaksınız.

                 Genellikle, maaş ödemesinden ilk etapta stopaj vergisi var diye kaçınılmaktadır. Ama sonradan daha büyük vergiler ödenmektedir. Ayrıca günümüzde 13.950.-TL stopajı göze alamayan şirketlerin ise şahıs firmasına dönmeleri, kollektif şirkete dönüşmesi yararlarına olacaktır. Zira yeni TTK nun diğer uygulamalarını da dikkate aldığımızda küçük şirketler bu maliyetlere zor katlanacaklardır.

                 Şirketlerin vakit kaybetmeden, 2012 yılı başında iken ortaklar kurulu kararıyla (limited şirketlerde) yıl başından geçerli maaş uygulamasına geçmeleri menfaatlerine olacaktır. Anonim şirketlerde ise Mart ayında yapılacak genel kurullarında gerekli kararın alınarak, her ortak ve yöneticinin şirkete katkısı ve çalışması karşılığı maaş ödenmesinde fayda vardır. Ayrıca maaş ödeme kararı alırken veya almadan şirket ortaklarının yetki ve sorumluluklarını da önceden belirlemede fayda vardır. Hiçbir sorumluluk yüklenmemiş ortağa ücret ödenmesi de yanlıştır. Bu hususta henüz maaş ödemeyen şirketlerin, yöneticilerinin en kısa zamanda harekete geçmesi şirketin devamlılığı açısından faydalı olacaktır.

Bu Haber 211721 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
Merhabalar, bu güzel yazınız bilgilendirmeniz için teşekkürler. Ben tek kişilik Limited Şirket kurmayı düşünüyorum. Aylık kazancım google adsense üzerinden 10.000 TL. Limited şirket kurup kendimi müdür yapmam mantıklı olur mu? Böyle birşey yaparsam kendime ne kadar maaş vermem gerekir? En az vergi ödeyebileceğim formülü arıyorum.
Burada ortaklara ödenen ücretin Bağkur primine etkisinide inceleyerek yazınıza dahil edebilir misiniz? Çünkü aldığı ücreti artan bir ortağın ödeyeceği bağkur primide bu maaşı üzerinden ດ prime tekabul ederek tahakkuk ettirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Smmm Ahmet ÇAKIR ahmetcakir34@hotmail.com
TÜM YORUMLAR
Topam 2 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
''ÖZLEMEK''
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
AFFETMEK
CARİ HESAP
TOPLARA DİKKAT !...
KEŞKE
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.