29 Mart 2024 Cuma
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

KURAKLIK KADER DEĞİL

Hüseyin BOZKURT
Köylerimize geri dönelim. İşimizi orada kuralım. Küçük tarım işletmeleri kuralım. Kendimiz üretip kendimiz yiyelim. Üretici olalım. İthal etmeyelim. Şehirlerin kenar mahallelerinde işsiz oturacağımıza, köylerimizde ata yadigarı toprakları işleyelim.

Hüseyin BOZKURT

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği

Gaziantep Şube Bşk.Yrd.

 

GÜNEYDOĞU’DA KURAKLIK FIRSATA DÖNÜŞEBİLİR Mİ?

 

                    Son günlerde; Dünya’da görülen küresel ısınmanın getirdiği kuraklık,çiftçilerin güç birliği ve ekim alanlarının bio dizel hammaddesi (kanola,soya vs.) üretimine dönüşmesi gibi nedenlerle gıda maddelerinde aşırı bir fiyat dalgalanması yaşanmaktadır.

                    İşin içinde bilinçli tarım yapan Kanada gibi ülkelerin stratejik kararları da etkin rol oynamaktadır. Pirinç, buğday ve  ayçiçeği yağı vb. ürünler başta olmak üzere bir çok üründe adeta fiyat terörü yaşanmaktadır.

                    Kuraklıktan öte işin arkasında bir çok oyunlar oynandığı da bir gerçektir. Yoksul ve gelişmekte olan ülkeleri hazırlıksız yakalatıp ürünlerine yüksek pazar bulma girişimlerinin ayak sesleri gelmektedir. Buna bir de ülkemizde yerli işbirlikçiler olan stokçuları da katarsak ülkemiz için durumun daha vahim olduğu anlaşılacaktır.

                     Güneydoğu Anadolu Bölgemizde ve ülkemizin özellikle Güney kesiminde bir kuraklık yaşanmakta olup, bu yıl bölgemize kış yağmurları ve kar yağmadığı gibi hububatın ihtiyacı olan Mart-Nisan ayı yağmurları da maalesef yağmamıştır. Güneydoğu Anadolu’nun tamamı ve Antalya’ya kadar olan sahil boyu ve İç Anadolu da bazı kesimler kuraklıktan nasibini almıştır. Kış yağışları özellikle ağaçlara, bahar yağmurları ise tahıl ve bakliyat gibi bitkilere olumlu etki eder. Bölgemize her iki mevsimde de bu yıl yağış az olduğundan, her şeyde ürün kaybı yaşanacaktır.

                     Bölgemiz, makarnalık buğday, kırmızı mercimek ve arpanın en büyük ekim alanlarına sahip. Dolaysıyla, bölge halkının ekonomisi çok kötü etkilenecektir. Bir çok temel yiyeceğin ana ham maddesi olan buğday, pirinç, yağ vb. ürünlerin kıt olması çok büyük fiyat ve maliyet artışları yaratacaktır. Pahalı ithalatlar yapılmasına neden olacaktır. Hem üretici köylümüz, hem gıdayı pahalı tüketen şehirlimiz ve hem de döviz kaybedecek olan Devletimiz yoksullaşacak.

                      Yaşanan fiyat artışları bu tür durumlara karşı hazırlığımızın olmadığını göstermektedir. Tabi hazırlıktan önce ise küresel ısınmaya yol açan sebeplere ne kadar kulak açıp dinliyoruz? Bu konuda görevlerimizi yapıyor muyuz? Birey ve toplum olarak bu konuda neler yapabiliriz diye bir kaygımız var mı? Maalesef hayır. Bu gün yaşananlar ve yaşanacaklar ilk uyarılar. Yarın daha fazlaları olacak.

                      Öyle ise bu güzelim dünyayı, doğayı, çevreyi korumak için hala ne bekliyoruz. Sıcaktan ve kuraklıktan yaşanamayacak çölleri mi çocuklarımıza ve torunlarımıza bırakacağız. Biz atalarımızdan bu günkü Dünya’yı mı devraldık. Hayır ben hatırlıyorum 30-40 sene önce Temmuz aylarında bile her derede akan sular görürdük. Maalesef kışın bile bu dereler kurumuş. Çok ısıtmışız bu tabiatı çok..! Hor kullanmışız..! Peki ne yapmalıyız?

                      Tabi ki yapılacak çok şey var. Öncelikle herkes ama herkes çevreyi kirletmekten, doğanın dengesini bozmaktan vazgeçsin, vazgeçirelim. Yanlış uygulamalara karşı çıkalım. Bir ben ne yapabilirim demeyelim. Daha az arabaya binelim. Daha az sigara içelim. Daha çok ağaç dikelim. Daha çok kırsalda yaşamaya başlayalım. Köylerimize geri dönelim. İşimizi orada kuralım. Küçük tarım işletmeleri kuralım. Kendimiz üretip kendimiz yiyelim. Üretici olalım. Kanada’dan Rusya’dan ithal etmeyelim. Şehirlerin kenar mahallelerinde işsiz oturacağımıza, köylerimizde ata yadigarı topraklarımızı işleyelim. Yıllar önceki özümüze dönelim.

                        Yer altı suları ya da yağmurlama sistemleri hakkında bilgi alalım. Çok geniş alanlarda kuru tarım yerine azıcık alanlarda damlama sulama ile bir şeyler üretelim. Evimizin bahçesinde kendi ihtiyacımızı ekelim. Çocuklarımız da üretmeyi öğrensinler. Bunu onlara aşılayalım.

                         Daha 50-60 yıl öncesinde dedelerimiz savaşlı ve yokluk yıllarını yaşamışlar. Her şeylerini kendileri üretmişler, değiş tokuş yapmışlar, bölüşmüşler ve sıkıntıları birlikte aşmışlar. Biz onların torunlarıyız hiçbir tehlike bizi yıldırmasın yeter ki tedbir alalım. Devletimiz de bu konularda destek verecektir, vermelidir.     

                     Dünya’da savaşlara yol açabilecek, hükümetler devirecek gıda krizlerini; az ve bilinçli tüketerek, alternatif tüketimler geliştirerek, bölüşerek aşabiliriz. Biz toplum olarak bunu başaracak güce sahibiz. Haydi Güneydoğu..! Haydi Türkiye..! Bu gıda krizini bir fırsata dönüştürelim. Neden olmasın?

Bu Haber 210507 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
Sayın Hüseyin Bey Merhaba, Yazılarınızı ilgi ile takip ediyorum siz Üstadlarımızın mevzuat dışı küresel sıkıntıları da dile getirmeniz çok güzel.Köyünde fabrikalarını kurarak üretimi yapan ve ürettiği malın hammaddesinin hepsini İstanbul'dan köyü Çanakkale köyü çan-Etili köyünde gerçekleştiren mükellefimiz Etili Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İsmail Tülek bunu öncüsü... Kendisi ile tanıştığım Mart ayından beri bu duyarlı Türk vatandaşını basın yolu ile duyurmak çok istedim.Basında tanıdık olmayınca olmadı. Sizden ricam T.Tabiatı Koruma Derneği Başkan Yardımcısı olarak bu mükellefimizi onurlandırmak ve toplama göstererek örnek olması . Bu konuda destek olmak isterseniz. Şimdi den teşekkürler. Üstad Saygılar
TÜM YORUMLAR
Topam 1 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
''ÖZLEMEK''
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
AFFETMEK
CARİ HESAP
TOPLARA DİKKAT !...
DOSTLUK
KEŞKE
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.