28 Mart 2024 Perşembe
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

ÖFKE

Hüseyin BOZKURT
Öfkeli iken kullandığımız her laf, her davranış kapanmaz yara ve izler açar.

Hüseyin BOZKURT

Profesyonel Mediatör

huseyinbozkurt@firatymm.com

 

                                                            ÖFKE

 

                   Yaşamımızda bazı duygular vardır, bunlar hayatımızı olumsuz etkilerler. Bu duygulardan biri de “öfke” dir. Öfke, bir engelleme, incinme, tehdit ve gözdağı karşısında gösterilen saldırganlık tepkisi, kızgınlık, hışım ve hiddet gösterisidir.   
  

                   Öfke, normal bir duygu olsa da; kontrolden çıkınca yıkıcı bir etkiye sahiptir. İş, okul, aşk, arkadaşlık ve diğer ilişkilerimizde sorun yaratır. Bir anda hayatımızı bile karartabilir. Çok kısa zamanda eyleme dönüşebilecek ve hayatımıza olumsuzluklar getirecek bir duygu olduğundan, çok dikkat etmeliyiz. İnsanı strese, sıkıntıya, tepkiye, kavgaya sürükleyecek bir duygudur. Çok iyi kontrol edilmelidir.

                   Öfke, hayat planlarımızın yapıldığı çizim masasına yumruğu vurmak gibidir kimi zaman. İnsan öyle vurur ki masaya, bazı sayfalara çay lekeleri sıçrar... Belki o güne kadar yapılan tüm plan ve projelerimiz kullanılamaz, okunamaz hale gelir.

                   Kimi zaman karanlık  sokaklarda yürürken korkumuzdan attığımız adımlardan çevredeki insanların bizden korkması ve nereye gittiğimizi merak etmesi gibi bir şey.

                   Kimi zaman da azgın Karadeniz ve dalgaları  gibidir öfke. Kükreyip kükreyip sonunda alıp gider kenarından ne varsa, çamura bulanmak pahasına bile olsa.


                   Öfkeyi kontrol edebilmek için; öncelikle niçin ve nelerden öfkelendiğimizi bilmemiz gerekir. Çoğu kez çok basit bir şeydir bizi öfkelendiren. Bazen önemli bir nedeni olabilir. Neden, ne olursa olsun önemli olan öfkemizi kontrol edip, kendimize ve çevremize zarar vermemeliyiz. Bizi öfkelendiren şeyler çok çeşitlidir. Bir anneyi, dağınık bir çocuk veya onun dağınık odası öfkelendirirken, bazen hatalı bir kararımız öfkelendirebilir. Bazen bize yönelen bir suçlama cümlesidir, bazen de söylenen bir yalan. Bazen önemsenmemeye, bazen ilgisizliğe, bazen de çaresizliğimize öfkeleniriz. Ve bazen de sahip olduğumuz şartlarımıza öfkeleniriz. Günümüzde en büyük öfkeyi hayata duyarız. Belki de sevgimize karşılık görmediğimize, tabii afetlere bile öfkelenbiliriz.Velhasıl  binlerce şey bizi öfkelendirebilir.

                   
                  Öyle ise sağlıklı bir yaşam ve ruh hali için öfkenin yaratacağı duygusal ve bedensel tepkilerini azaltmak gerekir.

                 Öfke ile bir şeye kalkışmamalıyız. Atalarımız “Öfkeyle kalkan, zararla oturur” diyerek zararlara yol açacağını belirtmiştir. Her zaman olumsuz bir şey olmayabilir. İyi kontrol edilirse olumlu kararlar almamıza da sebep olabilir.

                 Öfkeyi kolay atlatmak ya da onun olumsuz etkilerini yok etmek için; öncelikle her türlü saldırgan tutumdan vazgeçip, olayı sakin bir şekilde söz ile ifade etmeliyiz. Söz ile ifade ederken, bir yandan da olumlu şeylere odaklanmalı ve sözlü iletişime devam etmeliyiz. Sadece ve devamlı olarak olumlu şeylere odaklanarak öfkeyi geçici olarak yensek bile, bu olaylar birikerek daha yoğun bir şekilde üzerimize gelebilir. Bizi psikolojik olarak yıpratır. Onun için bir yandan öfkeyi bastırırken, bir yandan da sözlü doğru bir iletişime devam etmeli ve sorunu çözerek içimizden atmalıyız. Öfke anında diğer yapılacak bir iş ise sakinleşmedir. Nefes alış verişlerimizi, vücudumuzu kontrol etmeli ve düşüncelerimizle bedenimizi de sakinleştirmeliyiz.

                Öfkeyi boşaltmak için bağırmanın, çağırmanın, kızmanın, kontrolsüz laflar söylemenin hiç biri, çözüme yönelik değildir. Karşıyı kırmaktan, olayları tırmandırmaktan, daha fazla sorun üretmekten başka bir şeye yaramaz. Bazen, başka bir olayın etkisinde iken, karşının laflarını yanlış anlamış olabiliriz. Yani karşımızdaki kişi ile ilgisi yok iken sırf başka bir şeye kızgınlığımızdan dolayı sonraki basit bir olayı yanlış algılayarak yanlış yere öfkelenebiliriz.

                Öfkeyi boşaltmak yerine öfkelenmemenin yollarını bulmalıyız. Niçin öfkeleniyoruz? Öfkeyi neler başlatıyor? Öfkelenmeden bunların yanıtını araştırmalıyız. Kendimizi kaybetmeden önce, öfkenin nedenlerini bulup, bunlarla başa nasıl çıkabileceğimizin yollarını öğrenmeliyiz. Hayata hiç öfke ile bakmamalı, onunla mücadele etmeliyiz. Kimseyi bizi sevsin diye sevmez ve sevgimizden karşılık beklemez isek kimseye öfkelenmeyiz. Dinah Mulock Craik  bununla ilgili “Sevgiye karşılık sevgi isteyen, bu alışverişte acıdan başka bir şey elde edemez” demiştir.  

                Öfkeden uzak durmak için devamlı kendimizi gevşetecek, olayları sakinleştirecek mantıklı ve farklı düşünceler geliştirmeliyiz. Problem olan şeyleri bir yere yazıp, çözüm önerileri aramalıyız ve sorunu kafamızda taşımamalıyız. Kişilerle daha iyi iletişim kurmalıyız. Mümkün olduğu kadar gülümseyerek, mizahi iletişimler kullanmalıyız. Bu yöntemlerle bizi kızdıran ve öfkelendiren olay ve düşüncelerden uzaklaşmış oluruz. 

              Öfkelenecek ortamlardan kaçmak da önemlidir. Bazı kimseler ile iletişim kurmanın ve bazı şeylerin konuşmanın bir zamanı vardır. Biz ona eşref saati deriz çoğunlukla. Kişinin eşref saati önemli olduğu kadar konuşacağımız konunun da saati ve zamanı önemlidir.  Her şey her saatte konuşulamaz. Zamanlama öfkeyi yönetmek için önemlidir. Bazen de kızacağınız bir olayı hissettiğinizde ondan kaçınmak ve uzaklaşmak da önemlidir. Bizi öfkelendiren şeylerden kaçınmalıyız.

             Öfke çok kötü sonuçlar doğurabilir. Öfkeli iken kullandığımız her laf, her davranış kapanmaz yara ve izler açar. Aşağıdaki öykü, bunu çok güzel açıklamaktadır.

 

               Bir zamanlar çok çabuk öfkelenen ve bu yüzden hiç arkadaş edinemeyen küçük bir delikanlı varmış. Babası ona bir kese dolusu çivi vermiş ve her öfkelendiğinde, bahçe kapısına bir çivi çakması gerektiğini söylemiş. Delikanlı daha ilk gün kapıya 37 çivi çakmış.
                İlerleyen haftalarda öfkesini kontrol etmeyi öğrendikçe, kapıya çaktığı çivilerin sayısı da, her geçen gün azalmış. Gün gelmiş, öfkesini kontrol etmenin, kapıya çivi çakmaktan daha kolay olduğunun keşfetmiş. Ve bir gün
delikanlı, öfkesine hiç kapılmamayı öğrenmiş.
                Koşup
babasına durumu anlatmış ve babası da ona, öfkesine her hakim olusunda, kapıdan bir çivi çıkartmasını söylemiş. Günler geçmiş delikanlı babasına, kapıdaki tüm çivileri söküldüğünü anlatmış. Babası da onu elinden tutup, bahçe kapısının yanına getirip, söyle demiş;
              “Aferin oğlum, çok şey başardın ama bir bak, kapının üstü
delik deşik oldu. Bu kapı asla eskisi gibi olmayacak. Öfkeyle söylediğin sözler, tıpkı bu delikler gibi iz bırakır. Bir insana bıçak saplayıp, sonra çekip alabilirsin ama üst üste ne kadar özür dilersen dile, o yara hala oradadır.”

                 Kesinlikle iletişim kuramadığımızı kabul ettiğimiz kişilerden, iyilikle, kızmadan akıllıca uzaklaşmak ve kaçınmak önemlidir. Olaya ve kişilere göre değişir ama bazen kaçınmak bir çözümdür. Kaçınmak kadar alternatif çözümler bulmak ve geliştirmek de önemlidir. İş yerinde arkadaşınızla anlaşamıyorsanız uzun süre çatışmak, her gün öfkelenmek yerine o iş yerinden ayrılmak bile bizi ruhen sağlıklı kılar ve öfkelerden uzaklaştırabilir. Bundan önce iletişim kanalını sonuna kadar kullanmalıyız.

Bu Haber 210554 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
üstatdım iyi ve çok güzel herkesin anlayabilecegi bir dille düşüncelerinizi aktarmışsınız.hiç başaramasamda düşüncelerinize katılıyorum.ama mümkün olsada buyazıyı sabah trafiginde çatık kaşla işe giden,birselamı esirgeyip,günlük problemlerinin acısını etrafındakilerden çıkaran v s,vs insanların kulaklarına fısıldayabilsek.hemde her gün. kaşlar niye böyle çatık,bu öfke kime diye sorobilsek.saygılar.
içimizde 10 kadar saymktadır.ayırca bir yol var nefes almaktadır.
Hüseyin bey, öncelikle düşüncelerinizi bizlerel paylaştığınız için teşekkür ederim. İnsanın sadece öfke konusunda değil diğer tüm konularda kontrol mekanizmasını işletebilmesi büyük bir erdemdir.Ancak bazen insan öfkesinin önünü kesmemeli,akacak kanı durdurmamalıdır.Zira içimizde biriktirdiğimiz şeyler sonra daha büyük tahribatlara yol açabilir.değil mi?Meğerki öfkemizde haksızsak. saygılar
YAŞADIĞIMIZ YÜZYILIN BU KÖTÜ KELİMEDEN UZAK DURMASI ZORLAŞTIĞI DÖNEMDE KALEM ALMANIZ HARİKA , TABİKİ RESİMDE ...O MASUM KÜÇÜK SURATI BİLE O KÖTÜ KELİME NASIL SEVİMSİZ HALE GETİRDİĞİNİN GÖRSEL İFADESİ HARİKA ... HAYATTA ZOR DÖNEMLERDE YAPILAN HAKSIZLIKLARA ÖFKELENMEMEK GERÇEKTEN ZOR...ÖZELLİKLEDE İŞ HAYATINDA ZOR...ASTIN ÜSTE ÖFKESİ ÜSTÜN ASTA ÖFKESİ... BUNUN TEK ÇÖZÜMÜ İSE YÜKSEK OKUL MASTER BİTİRMEK DEĞİL, DUYGUSAL ZEKASINI GELİŞTİREN YÖNETİCİ VE LİDER OLMAYI BAŞARMAK SİZİN GİBİ... SEVGİ ,SAYGILAR
Hüseyin Bey ellerinize sağlık. Seçtiğiniz konunun önemine bende Mevlana'nın o güzel dörtlüğünü eklemek istedim. Sevgide güneş gibi ol, Dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol Hataları örtmede gece gibi ol Öfkede ölü gibi ol Tevazuda toprak gibi ol Her ne olursan ol Ya olduğun gibi ol Ya göründüğün gibi ol Saygılarımla,
TÜM YORUMLAR
Topam 7 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
''ÖZLEMEK''
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
AFFETMEK
CARİ HESAP
TOPLARA DİKKAT !...
KEŞKE
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.