19 Nisan 2024 Cuma
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

Yeni teşvik sistemi ve GAZİANTEP

Hüseyin BOZKURT
06.04.2012 günü açıklanan ve yapılması düşünülen teşvik planları basına yansımış durumda.Bu konuda resmi bir tebliğ yada kararname çıkmış değildir.Düşünülen plan açıklanmış olup,bu plana itirazlar da bulunmaktadır.İller arası rekabet,gelişmişlik düzeyi ve

Hüseyin BOZKURT
Yeminli Mali Müşavir
huseyinbozkurt@firatymm.com                          

 YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE GAZİANTEP

                      Bilindiği üzere; 2009 yılına kadar GAZİANTEP ili komşu illere rağmen belli teşviklerden faydalanmıyordu. Bu konuda çok yazıldı çizildi ve dile getirildi. Sonunda bölge sistemi esaslı bir teşvik kapsamına alındı. Komşu illere göre daha az faydalansa da yeni istihdama yönelik SGK prim desteği verilerek ilimizde bir nebze olsun teşvikten faydalandı. Son üç yılda uygulanan teşvikte yatırım indirimi yerine getirilen “İndirimli oranda vergi ödeme” sistemi de uygulamada hesaplama yöntemi, yeni yatırımın faaliyetinden oluşan gelirden indirme şartı vb. özellikler nedeniyle bir çok firma bu destekten doğru düzgün faydalanamamıştır.
                     Bu defa, 06.04.2012 günü açıklanan ve yapılması düşünülen teşvik planları basına yansımış durumda. Bu konuda resmi bir tebliğ ya da kararname çıkmış değildir. Düşünülen plan açıklanmış olup, bu plana itirazlar da bulunmaktadır. İller arası rekabet, gelişmişlik düzeyi ve benzeri konularda haksızlık denecek itirazlarda görülmektedir. Bu şekliyle çıkıp çıkmayacağı da belli değildir. Ama bu taslağa benzer bir şey çıkacaktır elbet.
                    Değişmez ise bu taslağa göre; ülkemizde yatırımları ve istihdamı teşvik esasları 4 ana temel üstüne oturmaktadır. Bunlar;                   

1. Genel teşvikler
2. Bölgesel teşvikler
3. Büyük ölçekli yatırımların teşviki
4. Stratejik yatırımların teşviki
                 Bu teşviklerin açılımları ise aşağıda belirtilmiştir.

               GENEL TEŞVİKLER

              Bu teşvikler tüm ülkede teşvikli belgeli her türlü yatırımlara asgari yatırım tutarını aşması halinde verilen Makine teçhizata ilişkin KDV desteği ve İthalatta Gümrük Vergisi Desteği olarak açıklanmıştır. Bu teşvik 01.01.2012 den başlayıp 2014 sonuna kadar 3 yıllık bir dönemi kapsamaktadır.

                BÖLGESEL TEŞVİKLER

                Bu sistemde ülkemiz 6 bölgeye ayrılmış bulunmaktadır. Altı bölgenin faydalandığı teşvikler farklı farklı olacaktır. Gaziantep bu bölümlemede 3. Sıraya alınmıştır. Komşu illerimiz Şanlıurfa 6, Adıyaman 5, Kilis 5, Osmaniye 5, K.Maraş 5, Hatay 4 bölge olarak belirlenmiştir. İlimizin içinde bulunduğu 3. Bölge nelerden faydalanmaktadır.

Genel olarak 3 üncü bölgede; KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Gelir-Kurumlar Vergisi İndirimi, Sigorta primi İşveren payı desteği,Yatırım yeri tahsisi, Faiz desteği olmak üzere 6 destek unsurundan faydalanacak.

                 Gaziantep ilinde yatırım yapılırsa teşvik belgeli yatırımlarda; makine teçhizat için KDV ödemeyecek, makine ithalatında gümrük vergisi ödemeyecek, Organize sanayi bölgesi dışında yatırımın %25’i oranında kurumlar vergisini katkı payını, vergiyi eksik ödemek suretiyle alacak, yatırım OSB içinde yapılmış ise katkı payı 4. Bölgenin oranı olan %30 olacak. SGK primi olarak organize dışında 5 yıl süreyle işveren payı ödemeyecek, OSB içindeyse 4. Bölgenin süresi 6 yıl uygulanacak. Hazine arazisi tahsisi yapılabilecek. Kullanılacak kredilerde TL de %3 puan, Dövizde %1 puan eksik faiz ödeyecek. Azami faiz desteği 500.000 TL  yi aşamayacak. Vergi desteklerine oranlar 2013 yılında yapılan yatırımlara uygulanacak. 2014 de bu oranlar 5 puan düşük olacak. İl ve bölge esasına göre ar-ge, turizm, liseye kadar özel okul yatırımları, ilaç, demir ve karayolu taşımacılık yatırımlarında farklı destekler ve şartlar mevcut olup, burada ayrıntıya yer verilmemiştir.

                  BÜYÜK ÖLÇEKLİ YATIRIMLAR

                  50 milyon TL üzeri kimya, petrol, ilaç,tıbbı malzeme, liman, taşıt yan sanayi, elektronik, hava ve demiryolu araçları, metal sanayi, makine imalat sanayi konularında yapılacak yatırımlar ayrı bir kategoride desteklenecektir. Faiz desteği dışında 2,3,4,5 inci bölgelerin tüm desteklerinden faydalanacak. Bu yatırımlar 6. Bölgede faydalanırsa ek olarak işçi SGK primi ve işçi gelir vergisi stopajı ödemeyecekler.

                   STRATEJİK YATIRIMLARIN TEŞVİKİ

             Yapılacak yatırımın %50 den fazlası ithalatla karşılanan ara malları üretimine yönelik en az 50 milyon TL yatırım tutarı olan ve %40 katma değer üreten, bir yıllık ithalat değeri 50 milyon TL nin üzerinden olan malların üretimine yönelik yatırımlar stratejik yatırımlar sayılacaktır. 

              Bu yatırımlarda tüm bölgelerde;yatırıma katkı oranı %50’dir. SGK işveren prim desteği 7 yıl (6. Bölgede 10 yıl), yatırım yeri tahsisi desteği, 500 milyonun üzerindeki yatırımların bina inşaat harcamasına ilişkin KDV’nin iadesi ve 10 yıl süreyle 6 bölgedekiler için  işçi SGK primi ve işçi ücret gelir  vergisi stopajı desteği.

              Desteklerin özü bu olmakla birlikte önümüzdeki günlerde bunlarda değişiklikler olabilecektir. Yasal mevzuatı çıkınca yeniden değerlendirilmesi gerekir. Detay çok olduğundan köşemizde tüm ayrıntılı vermek mümkün değil. İl grupları da belirlenmiş olup, illere göre yatırım destekleri farklılık göstermektedir.
Bu Haber 210588 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
Şirket yöneticilerine maaş
YENİ TTK'da CEZALAR
Poğaça, Kdv Oranları Ve Vergi Bilinci
DEĞER VERMEK
GÜLMEK
5N 1K
PERDE PİLAVI
''ÖZLEMEK''
ŞİRKETLERDE ARŞİV ve DOSYALAMA
Yönetimde muhasebenin önemi
Eğitim mi Asalet mi?
GİTMEK
KAPI
TOPLARA DİKKAT !...
CARİ HESAP
AFFETMEK
KEŞKE
DOSTLUK
Aile şirketlerinde sorunlara çözümler
NEDEN ANONİM ŞİRKET?
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.