29 Mart 2024 Cuma
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

EMPATİ

Fikret BAYIR
Yeteri kadar bağımsız olmayan ve yetki verilmeyen astların gelişmesi ve çözüm üretmesi mümkün değildir

Fikret BAYIR

Yönetim Danışmanı

fbayir04@hotmail.com

                                    

 

          EMPATİ

 

Yöneticilerin çoğu çalışanlarının bilgi ve yeteneklerinin yetersiz olmasından yakınır. Çalışanların çoğu ise yöneticilerinin çok sert ve anlayışsız olmasından dert yanar. Oysa sadece eleştirmek yerine empati(duygudaşlık) yapanımız pek azdır.

 

Aslında sorun sanıldığı kadar büyük değildir. Yönetici veya patron çoğu kez astlarının onu iyi anlamasını ister. Onun olaylara yaklaşım tarzını, yöneticilik yöntemlerini, bilgi ve organizasyonel ihtiyaçlarının bilinmesini ve astlarının önceden işlem yapmasını veya tedbir almasını bekler. Yöneticinin zamanı genellikle sınırlıdır. Karar alma süreleri bazen dakikalar veya saniyeler ile ölçülür. Böylesi yoğun ve sıkıntılı bir süreçte, idari aksaklıklar veya hatalar genellikle hoş görülmez. Oysa “Sanal Yönetici Gözlüğü” gibi basit bir anlayış değişikliği, birçok sorunu baştan çözebilir. Bu uygulama ile her çalışan, kendi konusunda, sanki patron veya yönetici kendisiymiş gibi düşünür ve çalışır. Yani bir bakıma sanal olarak “Yönetici gözlüğü” takar ve iş sürecine o gözlükle bakmaya çalışır. Artık bilir ki; kendi kulvarında yönetici kendisidir. Bu sanal uygulama sadece düşünseldir ve çalışanların, yöneticilerinin bakış açısı doğrultusunda ama kendi yetkisindeki bölümde bağımsız çalışmasına yöneliktir. Ancak diğer bölümlere veya ast kuruluşlara verilmemiş bir yönetim yetkisinin kullanılmasını içermez.

 

Çalışanlar açısından en önemli beklenti ise; sorumluk ile birlikte yetkinin de verilmesidir. İş sürecinde yönetici ve çalışan arasında karşılıklı anlamayı en üst seviyeye çıkarmak için yöneticiler, kendi düşünce ve fikirlerini net olarak aktarmalı ve görev alanında çalışanları söz sahibi yapmalıdır. Yeteri kadar bağımsız olmayan ve yetki verilmeyen astların gelişmesi ve çözüm üretmesi mümkün değildir. Yönetici, astlarına çalışma bağımsızlık ve yetki verirken nerede ve hangi alanlarda hata olabileceğini önceden düşünmeli ve tedbir almalıdır. İyi bir raporlama sistemi veya kritik noktalarda daha yakın çalışma; verimi artıracak ve hataları önleyebilecektir.

 

Bu Haber 210531 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
KRİZ ve KURUMSALLAŞMA
MÜKEMMELLİK MODELİ
DUVARSIZ ORGANİZASYONLAR
SATIN ALMA
KIRIK CAMLAR
HAYATI PAYLAŞMAK
AYRINTILI ÇALIŞMA
EMPATİ
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.