26 Nisan 2024 Cuma
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

MÜKEMMELLİK MODELİ

Fikret BAYIR
EFQM ortaya koyduğu “Mükemmellik modeli”, şirketlerin mükemmelliğe giden yolun neresinde olduklarını gösteren ve problem sahalarında uygun çözümleri teşvik eden bir araçtır.

 

 

EFQM MÜKEMMELLİK MODELİNİN ÖNEMİ

 

Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) 1988 yılında Avrupa’nın önde gelen 14 şirketi (Bosch, Ciba-Geigy, Dassault, Electrolux, Fiat, Nestlé, Olivetti, Philips, Renault, Volkswagen gibi…) tarafından Avrupa’da “Sürdürülebilir Mükemmellikvizyonu ile kurulmuş bir yapıdır. Kâr amacı gütmeyen vakfın şu an itibariyle 700 den fazla üyesi bulunmaktadır.

 

EFQM ortaya koyduğu “Mükemmellik modeli”, şirketlerin mükemmelliğe giden yolun neresinde olduklarını gösteren ve problem sahalarında uygun çözümleri teşvik eden bir araçtır. EFQM, Avrupa ve dışındaki binlerce kuruluştan gelen geri bildirimler ve en iyi uygulamalar doğrultusunda modelin sürekli gelişmesi ve güncellenmesi konusunda yoğun çalışmalar yapmaktadır.

 

Bu kapsamda; Avrupa Kalite Örgütü (EOQ) tarafından 1991 yılından itibaren “Avrupa Kalite ödülü”  verilmeye başlanmıştır. Ülkemizde de bu alanda Kalite Derneği (KALDER) çalışmalar yapmaktadır. KALDER, TÜSİAD’ında desteği ile, 1993 yılından itibaren EFQM Mükemmellik Modelini esas alarak, Ulusal Kalite Ödülünü vermektedir.

KALDER, 1998 yılında Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı’na üye olmuş, müteakiben EFQM’in Ulusal İşbirliği Ortağı olmuştur.

 

KalDer ve EFQM, imzalanan Ulusal İşbirliği Ortağı (NPO) sözleşmesi doğrultusunda; misyon ve vizyonunu paylaşmak, Ulusal Kalite Ödülleri’nin tanıtımına ve yönetimine katkıda bulunmak, ulusal ve bölgesel aktivitelere odaklanmak konusunda prensip kararları almışlardır.

 

Mükemmellik anlayışının bir kurum kültürü olarak algılanması, tesisi ve sürdürülebilir mükemmelliğe erişim; giderek artan küresel rekabet, teknolojideki hızlı değişim, müşteri profili ve ihtiyaçlarının değiştiği yeni iş ortamında; istek ve ihtiyaçlara cevap verebilen esnek bir yapı ve kalıcı başarı için temel bir alt yapı teşkil etmeye başlamıştır. “Kalite” ve “Sürdürülebilir Mükemmellik” artık şirketlerin tartışmasız vizyonu olmuş iki kavramdır.

Bu Haber 210577 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
yazı bu kavramı insanlara hatırlatmak açısından hoş. fakat gerçekten ülkemiz de debu modeli uygulamaya koymuş olan 3 büyük şirketler grubunu da örnek olarak verip daha detaylı anlatılsaydı çok daha hoş olurdu.
TÜM YORUMLAR
Topam 1 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
KRİZ ve KURUMSALLAŞMA
DUVARSIZ ORGANİZASYONLAR
MÜKEMMELLİK MODELİ
SATIN ALMA
KIRIK CAMLAR
HAYATI PAYLAŞMAK
AYRINTILI ÇALIŞMA
EMPATİ
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.