16 Nisan 2024 Salı
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

DUVARSIZ ORGANİZASYONLAR

Fikret BAYIR
Duvarsız organizasyonlara geçişte, önce zihinlerdeki kalıplaşmış duvarları yıkmak gerekebilir. Yeniliklere oluşan doğal tepki ile birlikte eski sistemin faydalarını kaybedecekleri kaygısı bazen çalışanların dahi bu sisteme geçmek konusunda direnç gösterme

Fikret BAYIR
Yönetim Danışmanı
fbayir04@hotmail.com

DUVARSIZ ORGANİZASYONLAR

 

Organizasyonlarda temel olarak üç çeşit ilişkinin varlığından bahsedilir.

1;.      İş- İş ilişkisi

2;.      İş-İnsan ilişkisi

3;.      İnsan-İnsan ilişkisi.

 

Çoğu devlet daireleri küçük küçük çalışma ofislerinden oluşmaktadır. Bu ofislerde genellikle bir veya iki kişi çalışmaktadır. Benzer yapıyı kimi özel şirketlerde de görebilirsiniz. Çalışanlar, kendilerine verilmiş belli bir sorumluluklar doğrultusunda tek başlarına çalışırlar. Oysa gazetelere ait çalışma alanları farklıdır. Küçük küçük çok sayıda ofis yerine geniş bir çalışma alanında hep birlikte çalışılır.

 

Birbirinden kopuk ve ayrı ofislerde çalışılan organizasyonlarda, doğal eşgüdüm ve yardımlaşma yoktur. Herkes sadece kendi yaptığı işi bilir. Çok emek ve az verim temel niteliklerdendir. Yönetici veya amir pozisyonundakiler, organizasyonu ortak hedefe yönlendirmek veya en azından koordinasyonu sağlayabilmek için çok çaba harcamak zorundadırlar. Buna rağmen işleyişte anlamsız tekrarlar veya çakışmalar önlenemez. Bu tür yapılarda “Organizasyonumuz bozuk” veya “Organize olamıyoruz” türü yakınmaları sıklıkla duyarsınız.

 

Oysa, duvarsız çalışma alanlarında hep birlikte çalışılır. Bir yanda takım ruhu gelişir, öte yanda doğal koordinasyon ile iş verimi artar. Her çalışan diğerinin yaptığı işi bilir. Bu anlamda bütün süreç tüm çalışanların ortak gayreti ile yapıldığı için, sinerji(görevdeşlik) artar ve yukarıda sayılan temel yönetim ilişkileri için çok uygun bir ortam oluşur.

 

Duvarsız organizasyonlara geçişte, önce zihinlerdeki kalıplaşmış duvarları yıkmak gerekebilir. Yeniliklere oluşan doğal tepki ile birlikte eski sistemin faydalarını kaybedecekleri kaygısı bazen çalışanların dahi bu sisteme geçmek konusunda direnç göstermelerine neden olabilir. Ama özellikle İnsan-İnsan ilişkilerinin düzenlenmesinin ardından görevdeşlik ve verim artışı net olarak görülecektir.

 

Bu Haber 210573 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
KRİZ ve KURUMSALLAŞMA
DUVARSIZ ORGANİZASYONLAR
MÜKEMMELLİK MODELİ
SATIN ALMA
KIRIK CAMLAR
HAYATI PAYLAŞMAK
AYRINTILI ÇALIŞMA
EMPATİ
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.