26 Nisan 2024 Cuma
 
 
Site İçi Arama  
 
 Mail List  
Gelişme ve gücellemelerden haberdar olmak istiyorsanız Mail Listimize Katılın!..
Katıl Çıkart

SATIN ALMA

Fikret BAYIR
๾ kâr ile çalışan bir firma, kârını 1 birim arttırmak için satışını 10 birim arttırmak zorundadır. Oysa satın almada 1 birimlik tasarruf doğrudan kâr olarak bütçeye yazılacaktır

 

Fikret BAYIR

Yönetim Danışmanı

fbayir04@hotmail.com

 

 

                      SATIN ALMA

 

Firmaların kâr etmelerinin en basit iki yolu satışı arttırmak ve maliyeti azaltmaktır. Ürün kalitesini düşürmeden maliyeti azaltıp, satışlarını arttıran firmalar kârını en üst düzeye çıkaracaktır.

 

%10 kâr ile çalışan bir firma, kârını 1 birim arttırmak için satışını 10 birim arttırmak zorundadır. Oysa satın almada 1 birimlik tasarruf doğrudan kâr olarak bütçeye yazılacaktır. Bu nedenle genel olarak “Kâr; satarken değil, daha ziyade satın alınırken yapılır” anlayışı çok yaygın olarak kabul görmekte ve uygulanmaktadır.

 

Bu bakış açısıyla Satın Alma; yönetim birimlerinde ayrı bir uzmanlık halini almıştır. Stok Yönetimi ile birlikte Yönetim Sisteminin bir alt sistemini oluşturan satın alma işlemleri artık yöneticilerin daha fazla zaman ayırdığı ve bilimsel yöntemlerin kullanıldığı bir alana dönüşmüştür.

 

En basit  yaklaşım ile satın alma yoluyla tedarik edilen girdilerin A, B, C olarak sınıflandırılmaları artık çok yaygınlaşmıştır. A sınıfı; toplam tedarik maliyetinin %85’ni oluşturan kalemler olup, satın alma işlemlerinde birinci önceliği teşkil etmektedir. B sınıfı %15 ve C sınıfı kalan %5 bölüm malzemelerden ibarettir ve öncelik dereceleri daha düşüktür. A sınıfı bir malzemelerin sayısı genel olarak az (üç veya beş), B sınıfı biraz daha fazla, C sınıfı ise yüzde oranı düşük olmasına rağmen çok sayıda alım kalemini içermektedir. Sayıca az ve satın alma maliyeti olarak çok yüksek A sınıfı malzemelerden satın almada sağlanan kırımlar, B ve C sınıfları ile kıyaslanmayacak ölçüde Kâr hanesine + değer olarak yazılacaktır.

 

Şimdi yapılması gereken firmaların kendi özeleştirisini yaparak satın alma gücünün ne olduğu ve bu konuda bilimsel gerçeklerden ne ölçüde istifade ettiğini değerlendirmesidir. Unutulmamalıdır ki; kar etmenin kolay yolu satın alma’ dan geçmektedir.

Bu Haber 210571 Defa Okunmuştur...
Bu Yazı İçin Yapılan Yorumlar
TÜM YORUMLAR
Topam 0 Yorum Yapılmıştır...

 

 

BU YAZARA AİT DİĞER YAZILAR
KRİZ ve KURUMSALLAŞMA
DUVARSIZ ORGANİZASYONLAR
MÜKEMMELLİK MODELİ
SATIN ALMA
KIRIK CAMLAR
HAYATI PAYLAŞMAK
AYRINTILI ÇALIŞMA
EMPATİ
Tel : 0 342 220 49 00 ( 3 hat ) Fax : 0 342 220 50 71
Degirmiçem Mahallesi 14 Nolu Sokak No : 8 Kat : 4 / 12 27090 GAZIANTEP e-mail : info@firatymm.com
 
Bu Site Cemrenet İnternet Hizmetleri Tarafından Yapılmıştir.